Het is de nachtmerrie van iedere pc-gebruiker: je bent lekker aan het internetten, er is geen vuiltje aan de lucht. Maar dan kom je plots op een onveilige website terecht, of dat mailtje dat van je collega leek af te komen is eigenlijk een listig ontworpen phishing mail. Opeens wordt je computer bestookt met nare malware en zijn je gegevens niet meer veilig. Daarom is het belangrijk om een goed werkende virusscanner op je computer te hebben. Deze draait altijd op de achtergrond zodat je er eigenlijk niets van merkt. Ondertussen zijn jij en je pc wel veilig. Maar wat is nu eigen het beste antivirus programma? En wat heb je nu eigenlijk nodig qua functies? Je leest het hier, zodat je je goed kunt bewapenen tegen de gevaarlijke kanten van het internet met een antispywaresuite.

anit malware security system

Wat is het beste antivirus programma?

Dit is eigenlijk nog best een moeilijke vraag. Aan de ene kant doen de meeste virusscanners hetzelfde, maar aan de andere kant zit er nog best wat variatie en in hoe goed ze dit doen. Ook levert de ene software net iets meer mogelijkheden of gebruikersgemak dan de andere. Als je op internet zoekt kom je al gauw uit op uitgebreide tests van magazines. Deze zijn helaas niet altijd even betrouwbaar, aangezien sommige sites betaald zijn om positief over bepaalde software te schrijven. Het is vooral belangrijk dat je zelf een beetje onderzoek doet. Wat heb je allemaal nodig qua veiligheid en wat zijn functionaliteiten die meer geschikt zijn voor de geavanceerde computergebruiker?

De twee centrale punten van virusbestrijding
Om te bepalen wat het beste antivirus programma is, is het belangrijk dat je vooral wordt beschermd op twee gebieden. Ten eerste moet de software goed met je meedenken. Wanneer je aan het surfen bent, klik je wel eens een link aan waar je beter niet naartoe had kunnen gaan. Een goed antivirus programma laat je op dat moment zien (en misschien wel horen) dat je een risico loopt. Zo weet je dat je zo snel mogelijk de browser moet afsluiten. De volgende stap is om te controleren of je pc besmet is. Een goede scanner bekijkt dan alle bestanden op je computer, of ze nu aan de oppervlakte liggen of goed verborgen zijn. Als er gevaarlijke bestanden worden gevonden, worden ze direct gedeactiveerd of vernietigd.

Kaspersky pakt virussen aan

Op het gebied van antivirus programma’s is er een ruime keuze. Zoals je net hebt gelezen is het allereerst belangrijk dat ze goed kunnen detecteren en bestrijden. Alle gebruikersgemak en overige functionaliteiten zijn mooi meegenomen. Over het algemeen zijn gebruikers het er over eens dat Kaspersky het beste antivirus programma leveren. Met deze software haal je sowieso goede beveiliging in huis. Je kunt er voor kiezen om voor één of twee jaar een pakket aan te schaffen, en voor één of meerdere pc’s. Kaspersky levert een betrouwbare beveiliging, niet alleen tegen allerlei soorten malware, maar ook tegen irritante phishing mails. Het is een elegant vormgegeven programma dat bovendien je computer niet trager maakt.

Gratis uitstekende beveiliging met Avast

Hoewel in alles je veiligheid voorop hoort te staan, heb je ook weer geen zin om geld uit te geven aan dit soort software. Daarom biedt Avast een gratis antivirus programma aan dat niet alleen handig in gebruik is, maar ook zorgt voor prima beveiliging tegen online gevaren. Avast heeft meer functionaliteiten dan de meeste andere virusscanners en is daarmee een aantrekkelijk alternatief. Naast dat je wordt beschermd tegen virussen en malware, kun je er je browser mee opschonen, is je wachtwoord goed beveiligd, en worden hackers goed van je gegevens afgehouden. Met al deze opties is Avast het beste antivirus programma waar je geen geld voor betaalt.