Iedereen maakt elke dag gebruik van het internet. Maar vraag je je wel eens af of je wel veilig bent? Op het internet zijn namelijk talloze gevaren te vinden. Zo zijn er virussen, Trojaanse paarden en andere zogeheten malware die er voor kunnen zorgen dat je gevaar loopt. Deze bestandjes gaan zich op je computer verbergen zonder dat je er erg in hebt. Zodra je ze hebt binnengehaald krijg je ze niet zo gauw meer weg. Cybercriminelen, criminelen op het internet, hebben dan misschien wel toegang tot belangrijke persoonlijke gegevens, zoals je pincode of adres. Deze heb je vast wel eens online ingevuld. Daarom heeft iedereen de beste virusscanner nodig.

virusscanner alle apparaten

Bescherming voor verschillende besturingssystemen
Tegenwoordig zijn er voornamelijk twee soorten computers in de omloop. Dit zijn computers die op Windows van Microsoft draaien, en computers die gebruik maken van het Mac besturingssysteem van Apple. Je hebt misschien wel eens gehoord dat Mac helemaal veilig is tegen virussen en dat je daarom geen antivirus op je Mac computer hoeft te installeren. Tegenwoordig is het helaas zo dat cybercriminelen ook hun weg naar de Mac hebben gevonden. Daarom is het belangrijk dat je, welk soort computer je ook hebt, de beste virusscanner op je computer installeert. Want alleen met de beste virusscanner ben je zo goed mogelijk beveiligd tegen online gevaren. Niemand wil dat zijn gegevens voor iedereen te grijpen op straat komen te liggen.

Gratis virusscanners tegenover betaalde
Als je dit soort software op je computer wilt zetten zijn er verschillende mogelijkheden. Er zijn talloze bedrijven die een scanner aanbieden. Sommige doen dit gratis, andere tegen een betaling. Dat een scanner gratis is, is vaak een voordeel. Je kunt het gemakkelijk van je computer verwijderen als de scanner niet aan jouw wensen voldoet. Daarna installeer je gewoon weer een ander. Een gratis scanner hoeft trouwens niet onder te doen voor een betaalde. Er zijn tegenwoordig genoeg sites waarop je een gratis scanner kunt downloaden die gewoon zijn werk doet en jou de nodige bescherming geeft. Het is wel belangrijk dat je niet zomaar naar elke site gaat om de software te krijgen. Het kan namelijk zijn dat sommige sites die gemaakt lijken te zijn om jou te beschermen, eigenlijk zelf virussen herbergen. Let daarom altijd op of een site er betrouwbaar uitziet.

Veiligheid is noodzakelijk
Wat je ook doet, het is dus belangrijk om je computer te beveiligen. Je wilt niet voor nare verrassingen komen te staan. Er zijn genoeg mensen die in het verleden de dupe zijn geweest van hackers en vervelende virussen. Ook als je denkt dat je computer uit zichzelf al veilig genoeg is, loop je een risico. Op het internet kun je ongemerkt op allerlei links klikken die onveilig zijn, of bestanden downloaden waar een virus aan gekoppeld zit. In de digitale wereld waarin we nu leven is online veiligheid misschien wel net zo noodzakelijk als veiligheid op straat.

Ga uit van je eigen wensen
De beste virusscanner is moeilijk aan te wijzen. Iedereen heeft zo zijn eigen eisen en sommige functionaliteiten heb je nou eenmaal minder nodig. Bedenk voordat je een virusscanner downloadt of aanschaft eerst eens wat voor jou het belangrijkste is. Een hoge gebruiksvriendelijkheid, een breed scala aan beveiligingsopties, de mogelijkheid om naar eigen inzicht aan te passen? Gelukkig zijn er wel een aantal programma’s die het over het algemeen het beste doen. De meeste tests wijzen software aan als die van Avira, Bitdefender, Kaspersky, en McAfee. Je hebt misschien wel eens van een of meerdere van deze namen gehoord. Als je voor een van de programma’s gaat zit je sowieso wel goed. Om de beste virusscanner te bepalen moet je uiteindelijk wel kijken naar wat jij belangrijk vindt. Nog een tip: installeer nooit meer dan een programma tegelijkertijd op je computer. Zo wordt hij trager en in het ergste geval werken de twee scanners elkaar alleen maar tegen.