De meeste mensen willen wel graag hun systeem beveiligen tegen dreiging van buitenaf, maar voelen niet de behoefte hier heel veel geld voor neer te leggen. Toch is het van belang dat je je systeem beveiligd tegen allerlei verschillende online dreigingen. Als je niet of niet te veel voor software wilt betalen kun je ook eens naar gratis antivirus software kijken. In de meeste gevallen is de betrouwbaarheid van deze versies ook gegarandeerd.

Er is online veel gratis antivirus software te vinden, maar niet ieder programma is per sé voor iedere gebruiker geschikt. Het is aan te raden om ook eens te kijken naar de maker achter de gratis antivirus software. In veel gevallen zijn dit namelijk ook de makers achter betaalde programma’s. Zij bieden vaak een uitgeklede en eenvoudige versie van deze betaalde software aan om mensen kennis met hun diensten te laten maken. Dit is erg interessant voor mensen die gratis antivirus software willen gebruiken. Doordat de maker achter deze software voldoende ervaring en kennis in huis heeft om betrouwbare producten te maken, is de kans groot dat ook de gratis antivirus software die zij aanbieden betrouwbaar genoeg is.

panda antivirus

Hoewel het aan de betrouwbaarheid van de gratis antivirus software niet ligt, zit er natuurlijk wel verschil tussen de gratis en betaalde varianten. Dit komt in de meeste gevallen tot uitdrukking in de beschikbaarheid van extra functies en instellingen. Uiteraard beschikken de betaalde pakketten over veel meer mogelijkheden dan de gratis versies. Dit is onder andere te merken aan de instellingen van bijvoorbeeld de firewall of ouderlijk toezicht. Dit zijn voornamelijk extra functies die je voornamelijk tegen komt bij betaalde pakketten van de software. Dit komt aan de ene kant doordat hier veel extra werk in zit voor de ontwikkelaars van de software, aan de andere kant is dit weer niet voor iedere gebruiker nodig. Het algemene gedachtegoed is dus dat als je op zoek bent naar extra functies dat je daar voor moet betalen.

Betrouwbaarheid gratis antivirus software
Doordat de bedrijven achter de gratis antivirus software veel kennis in huis hebben kunnen zij ook vaak de betrouwbaarheid garanderen. Dit komt vooral tot uiting bij het scannen naar virussen. De meeste gratis antivirus software vindt dan ook de meest voorkomende virussen eenvoudig op ieder systeem. Daarnaast onderscheiden de echt betrouwbare programma’s zich door virussen te vinden die niet bekend zijn of juist pas nieuw. Grote ontwikkelaars van bekende merken zijn namelijk dagelijks bezig om nieuwe virussen te definiëren en onschadelijk te maken. De nieuwe technieken om nieuwe virussen tegen te gaan worden bij de meeste scanners dagelijks bijgewerkt. Op die manier ben je verzekerd van een betrouwbare antivirus scanner die alle virussen opspoort en verwijderd.

De gratis antivirus software moet niet alleen betrouwbaar zijn op het vinden van alle virussen, uiteraard is dit wel het belangrijkste gegeven om voor een bepaalt programma te kiezen. Echter moet de software ook betrouwbaar met je bestanden omgaan. Vooral in het geval er toch onverhoopt een virus is gevonden. Gratis antivirus software van onbekende ontwikkelaars willen dan nog wel eens te veel van je systeem verwijderen, waardoor ook onschadelijke bestanden of mappen worden verwijderd. Dit is natuurlijk niet de bedoeling omdat je zo kans hebt waardevolle bestanden kwijt te raken.

De meeste betrouwbare scanners adviseren je van te voren dan ook om een goede back-up te maken van alle bestanden die je sowieso wilt behouden. Daarnaast gaan zij ook gerichter te werk bij het verwijderen van het virus. Hierdoor loop je minder kans op schade en kun je de computer later weer gewoon gebruiken. Er zijn dus wel degelijke betrouwbare gratis programma’s te vinden.