Tegenwoordig heb je veel keuze in Windows anti virus programma’s. Het ene programma werkt echter beter dan het andere. Toch wil je je systeem goed beveiligen tegen online dreigingen, waaronder virussen en malware. Het is dan ook niet verstand om zomaar een programma te installeren en er van uit te gaan dat het wel goed zit met de beveiliging. Maar waar moet je dan precies op letten bij het aanschaffen van een Windows anti virus programma?

Eigen Windows programma
De nieuwste versies van het besturingssysteem beschikken standaard al over een Windows anti virus programma. Hierdoor is iedere gebruiker vanaf het eerste gebruik van je systeem al beveiligd. Dit is een erg handige functie die je ook zeker kunt gebruiken. Als je al eerder een ander Windows anti virus programma hebt aangeschaft kun je deze gewoon gebruiken, het standaard programma schakelt zichzelf dan uit. Als bijvoorbeeld je abonnement vervalt, of je de-installeert je Windows anti virus programma dan schakelt het standaard programma zichzelf weer in. Op die manier ben je geen moment onbeveiligd.

Andere Windows anti virus programma’s
Naast het standaard programma zijn er nog ontelbaar veel andere programma’s op de markt aanwezig. Dit stelt je in staat om een juiste keuze te kunnen maken voor een Windows anti virus programma wat precies bij je past. Anderzijds verlies je door de vele programma’s ook al snel het overzicht over wat de verschillen tussen al deze programma’s zijn.

[Rich_Web_Slider id=”1″]

De meeste Windows anti virus programma’s kunnen dan ook de basis functies uitstekend uitvoeren. Het opsporen van virussen en het uitschakelen hiervan is voor alle programma’s een kleine moeite. Echter onderscheiden de programma’s zich van elkaar door het aanbieden van extra’s die je bij andere programma’s niet kunt vinden, of niet in die vorm. Enkele voorbeelden van deze extra diensten zijn een anti-spam filter, uitgebreide instellingen voor de firewall en het bieden van een zogenoemde sandbox. Laatstgenoemde is een aparte en veilige omgeving om verdachte bestanden te kunnen testen. Als je een bestand hebt gedownload, maar je weet niet helemaal zeker of het wel veilig genoeg is, kun je dit bestand in de sandbox openen. Binnen deze omgeving kan het bestand geen schade aanrichten aan je systeem.

Wil je gebruiken maken van zulke functies dan ben je in de meeste gevallen aangewezen op de betaalde versie van het Windows anti virus programma. Ben je echter met minder tevreden en ben je alleen op zoek naar een goed werken anti virus programma, dan kun je ook de gratis versies van deze programma’s gebruiken. De meeste aanbieders van betaalde programma’s bieden je dan ook gratis versies. In enkele gevallen gaat dit om proefversies, in de meeste gevallen om volwaardige programma’s die je altijd kunt gebruiken, alleen dan zonder de extra functies.

Beveiligen van je browser
Het is uiteraard belangrijk om je complete systeem te beveiligen tegen dreiging van buitenaf. Echter verdient je browser nog meer aandacht, omdat je hier vaak de virussen mee binnen haalt, bijvoorbeeld door te surfen op onbeveiligde websites of het downloaden van een geïnfecteerd bestand. Er zijn dan ook programma’s te vinden die zich specifiek richten op het beveiligen van je browser. Ook hier heb je de keuze uit betaalde en gratis versies, volledig afhankelijk van je wensen en de mate waarin je een en ander in wilt kunnen stellen. Door je browser te beveiligen loop je al veel minder risico tijdens het normale gebruik van je computer. Gebruik je het systeem echter voor ingrijpender zaken, dan moet ook je normale anti virus programma goed ingesteld zijn en toereikend genoeg zijn.